See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"Muu" projekt RUP 1-10
RUP 1-10 "Rohusööda kvantitatiivsete muutuste dünaamika (1.01.2008−31.12.2012)", Uno Tamm, Eesti Maaviljeluse Instituut, Eesti Taimekasvatuse Instituut.
1.10/152
RUP 1-10
Rohusööda kvantitatiivsete muutuste dünaamika
The dynamics of the quantitative changes of forage
Rohusööda kvantitatiivsete muutuste dünaamika
1.01.2008
31.12.2012
Teadus- ja arendusprojekt
Muu
Riikliku programmi "Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja arendustegevus aastatel 2009-2014"
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
1. Bio- ja keskkonnateadused1.6. PõllumajandusteadusB225 Taimegeneetika4.1. Põllumajandus, metsandus, kalandus ja nendega seonduvad teadused (agronoomia, loomakasvatus, kalakasvatus, metsakasvatus, aiandus jne.)100,0
AsutusRollPeriood
Eesti Maaviljeluse Instituutkoordinaator01.01.2008−31.12.2012
Eesti Taimekasvatuse Instituutkoordinaator01.01.2008−31.12.2012
AsutusRiikTüüp
Põllumajandusministeerium
PerioodSumma
01.01.2008−31.12.2012950 850,00 EEK (60 770,39 EUR)
60 770,39 EUR
Euro

Toiteväärtust arvestades oli kõrrelisterohkete taimikute optimaalne niiteaeg juunikuu esimesel nädalal Sademetevaese ja jaheda kevade tõttu oli kõrreliste KA saak võrreldes eelmise aastaga 20% väiksem. Väikese saagi tõttu lükkasid paljud tootjad niiteaja hilisemale, kuid vihmasele ajale. Vihmade ja suhteliselt madala õhutemperatuuri tõttu oli sileeritavatel taimedel piimhappebaktereid vähe. Sellest tulenevalt oli bioloogiliste silokindlustuslisandite efektiivsus kõrge. Mõõdukate temperatuuride ning öökülmadega kevade tõttu oli arengufaasidest tingitud rohusööda toiteväärtuse vähenemine aeglane, eriti iseloomulik oli see soojanõudlikematele ja suurema toiteväärtusega liikidele (raiheinad, lutsern, punane ristik). Ekvivalentsetes arengufaasides oli ristiku KA ADF ja ligniinisisaldus madalam, kuivaine seeduvus ning energeetiline väärtus suurem kui lutsernil. Liblikõielisterohke segukülvide viljelemine võimaldas I niite koristust viia läbi pikema aja jooksul. Erinevalt tavapärasest saagi jaotumisest niidete vahel oli 2009. aastal II niite KA saak kõige suurem. Kõrrelistest sobis lutserni segukülvi kõige enam põld-raihein.
The growth and the nutritive value of grasses and legumes depend on the sum of effective temperatures that have accumulated from the beginning of vegetation. A strong positive correlation was found between the first cut yield (P< 0.001) and the sum of effective temperatures, while strong negative correlation occurred between the DDM of the first cut (P< 0.001) and the sum of effective temperatures. The determined functions enable forecasting the changes of nutritive value and producing the forage with a higher nutritive value. Plant maturity has the greatest effect on quality. The onset of maturity during the early growth stage in spring was accompanied by significant changes in nutritive value: increased ADF and NDF, decreased CP and DDM. There was a strong positive correlation between the first cut yield and the NDF (r=0.60, r=0.64, r=0.77 (P< 0.001), for alfalfa, red clover, grasses respectively). The dynamics of quality changes depends on the development speed of species Different parts of plants had varying quality parameters: stems contained more fibre, less CP and DDM than leaves. During growth and development, CP content of grasses decreased from stem-extension stage to heading stage (from 253 to 182 g kg -1 DM in leaves, from 124 to 93 g kg -1 DM in stems). CP content of legumes decreased from late vegetative to flowering stage (from 276 to 220 g kg -1 DM in leaves, from 153 to 78 g kg -1 DM in stems). The highest growth of the ADF and NDF, and decline of the digestibility of stems occurs when the internode growth transforms into a radial growth with the thickening of secondary cell wall. Whereas stems contain more lignified structural tissues, the digestibility of stems was generally much lower than that of leaves (DDM of leaves 68-70% and of stems 58-63% for grasses; DDM of leaves 72-73% and of stems 52-61% for legumes). Legumes/grasses mixed sowing eliminates the rapid degradation of legume protein in the cattle rumen. The botanical composition of the legumes/grasses mixtures showed positive correlation between the ratio of legumes and CP, and negative correlation between ratio of legumes and NDF (r=0,63 and r=0,55 (P< 0,001), respectively). The hybrid ryegrass increased the harvests in mixtures with blue alfalfa by 12%, and hybrid ryegrass, tall fescue and meadow fescue in mixtures with hybrid alfalfa by 7-8% as compared to the pure sowing of hybrid alfalfa. The optimal cutting period for grasses-rich herbage was the first week of the June when the nutritive value was considered. The total cut yields of tall fescue (12472 kg/ha) and reed canarygrass (11619 kg/ha) were plausible higher from other grasses in 2009. Due to the dry and cool spring the DM yield of grasses was 20% lower than in 2008. The development of the warm-demanding species (legumes, perennial ryegrass) was slowed down and in enabled to harvest the first cut during the longer period.
KirjeldusProtsent
Rakendusuuring100,0