See veebileht kasutab küpsiseid kasutaja sessiooni andmete hoidmiseks. Veebilehe kasutamisega nõustute ETISe kasutustingimustega. Loe rohkem
Olen nõus
"SARS-CoV-2 viirusega seonduvate probleemide lahendamise sihtgrant (COVSG)" projekt COVSG7
COVSG7 "Viirusevastase toimega sahhariidid: rakendused desovahendites, kosmeetikatoodetes ja farmatseutilistes formulatsioonides (1.10.2020−31.12.2021)", Rando Tuvikene, Tallinna Ülikool, Loodus- ja terviseteaduste instituut.
COVSG7
Viirusevastase toimega sahhariidid: rakendused desovahendites, kosmeetikatoodetes ja farmatseutilistes formulatsioonides
Antiviral Carbohydrates: Applications in Disinfectants, Cosmetics and Pharmaceutical Formulations
1.10.2020
31.12.2021
Teadus- ja arendusprojekt
SARS-CoV-2 viirusega seonduvate probleemide lahendamise sihtgrant (COVSG)
ETIS klassifikaatorAlamvaldkondCERCS klassifikaatorFrascati Manual’i klassifikaatorProtsent
4. Loodusteadused ja tehnika4.11. Keemia ja keemiatehnikaT390 Polümeeride tehnoloogia, biopolümeerid 1.4 Keemiateadused40,0
4. Loodusteadused ja tehnika4.11. Keemia ja keemiatehnikaP351 Struktuurkeemia1.4 Keemiateadused20,0
1. Bio- ja keskkonnateadused1.2. MikrobioloogiaB230 Mikrobioloogia, bakterioloogia, viroloogia, mükoloogia 1.6 Bioteadused40,0
PerioodSumma
01.10.2020−31.12.2021200 000,00 EUR
200 000,00 EUR

SARS-CoV-2 leviku peatamiseks on oluline selgitada välja potentsiaalsed viirust inaktiveerivad ained ja preparaadid ning nende kasutusvõimalused tavatoodetes. Mitmetel bakteriaalsetel ning merebiomassidest pärinevatel sahhariididel on tõestatult viirusevastased omadused. Projekti raames selgitatakse välja spetsiifiliselt SARS-CoV-2 suhtes viirusevastase toimega polü- ja oligosahhariidid (sh fruktaanid, sulfaaditud galaktaanid, fukaanid, glükaanid) ning tuvastatakse preparaatide struktuuri ja antiviraalse võimekuse vahelisi seoseid. Selgitatakse sahhariidse materjali kasutusvõimalusi ja efektiivsust desovahendite, kosmeetikatoodete ja farmatseutiliste segude koostisosana. Eesmärkide saavutamiseks uuritakse spektroskoopiliste ja kromatograafiliste meetoditega interaktsioone hästi karakteriseeritud sahhariidide ja SARS-CoV-2 pinnavalkude vahel, viirusvastaseid toimed selgitatakse viroloogiliste meetoditega nii puhaste sahhariidipreparaatide kui formulatsioonide puhul.
In order to control the spread of SARS-CoV-2, it is important to identify the potential virus inactivating substances/preparations and their potential uses in products. Several saccharides deriving from bacteria and marine biomasses have been shown to have antiviral properties. In this project, poly- and oligosaccharides (e.g. fructans, sulphated galactans, fucans, glucans) with specific antiviral activities against SARS-CoV-2 will be determined and relationships between the structure and antiviral activity will be clarified. The uses and efficacy of the saccharidic samples as the ingredients in disinfectants, cosmetics and pharmaceutical formulations will be elucidated. Interactions between the well-characterized saccharide samples and SARS-CoV-2 surface proteins will be investigated by spectroscopy and chromatography methods, antiviral properties for both, pure saccharide samples and formulations, will be determined by virology methods.